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No. Question Answer 

1. 

In Instructions to Tenderers, chapter 4: 
Origin, paragraph 4.1, you mention that all 
goods purchased must be produced or 
manufactured in the E.U. Could you please 
clarify that requirement, since most if not all 
hardware equipment, for example the 
servers, are manufactured outside the E.U.? 

All regulations referring to the rule of origin are 
detailed in the Article 2.3.1 of the Procurement 
And Grants for European Union external actions - A 
Practical Guide 
Link: 
http://ec.europa.eu/europeaid/prag/previousVersi
ons/document.do?num=2015.0&lang=en  

2. 

In technical specifications Item Number 3. 
Archive for the system you requested at 
least 15TB of archival space in RAIDS system 
configuration. Is the 15TB of archival space 
usable storage after RAID5 implementation? 

Yes, it is usable storage of 15TB in RAID5 
configuration. 

3. 

Please confirm mobile workstation specs, 
they are identical to the desktop 
workstation, and requirements apply only to 
a handful of mobile CPUs, making the 
appropriate equipment costly and difficult 
to find. In addition, if the mobile 
requirements stand, please clarify if you are 
referring to number of physical cores in the 
CPU, or number of threads. 

Specification that is published is a minimum 
specification. Tenderers can offer better 
configuration than the one written in a 
specification. It is referring to the number of 
physical cores. 

4. 

In Item number 8, you are writing “monitor, 
graphic card, calibration are from the same 
producer”. Please clarify how is the monitor, 
graphic card and calibration correlated? 
 
 

Please refer to Corrigendum No. 1. 
 
 

http://ec.europa.eu/europeaid/prag/previousVersions/document.do?num=2015.0&lang=en
http://ec.europa.eu/europeaid/prag/previousVersions/document.do?num=2015.0&lang=en


 
 

5. 

Please provide us information about annual 
number of the studies? 

Approximate annual number of the studies of a 
hospital: 
- 5.200 CT studies; 
- 31.000 X-ray studies; 
- 600 Mammography studies; 
- 12 ultrasound studies. 

6. Please specify the contract duration? Contract implementation is 100 days. 

7. 

If the offered product is certified product in 
the EU does it have to be registered also in 
Medicine and Medical Devices Agency of the 
Republic of Serbia? 

According to the Law of the Republic of Serbia, for 
medicine and medical devices, any product 
declared as a medicine or medical device that has 
to be imported, sold or installed on a territory of 
the Republic of Serbia, must be registered in the 
Medicine and Medical devices Agency of the 
Republic of Serbia. 

  

 


